Parkeren
Hoe makkelijk om rechtvaardigenGemiddeld ingebrachte bedrag€ 50-100 per weekFrequentie3-4x per week
Je parkeerkosten als zelfstandige zijn fiscaal aftrekbaar. Net zoals bij de aankoop of leasing van een bedrijfswagen, is ook de aftrekbaarheid voor parking en parkeerkosten is afhankelijk van de CO2-uitstoot van je bedrijfswagen.
🆕 Vorig jaar zijn de regels voor de aftrekbaarheid van bedrijfswagen veranderd.
Kocht jij je wagen voor 1 juli 2023, dan geldt de algemene aftrekbaarheid voor autokosten als volgt:
120% – (0,5 x coëfficiënt x gram / km C02)
De coëfficiënt is 0,9 voor aardgas, 0,95 voor benzine en 1 voor diesel.
Ook als jij je bedrijfswagen kocht of begon met leasing na 1 juli 2023, blijft bovenstaande formule gelden.
Het grote verschil in aankoopdatum is dat de fiscale aftrekbaarheid aanzienlijk afneemt over de jaren. In dit artikel lees je daar alles over.
Fiscale aftrekbaarheid van parkeerkosten
Voor parkeren en parkeerkosten geldt dus dezelfde mate van aftrekbaarheid als je bedrijfswagen en andere autokosten.
Een voorbeeld:
Je kocht begin dit jaar een hybride wagen aan met een fiscale aftrekbaarheid van 80% (berekend volgens bovenstaande formule). Deze bedrijfswagen gebruik je voor 100% voor professionele doeleinden. Je parkeerkosten mogen dan evenzeer ingebracht worden voor 80%, net zoals je auto.
⚠️ Let op, de aankoop van een bedrijfswagen schrijf je af. Dit wil zeggen dat je elk jaar een percentage van het totale aankoopbedrag inbrengt. Dit jaar (2024) gebeurt in dit voorbeeld je eerste afschrijving nog aan 80%, maar volgend jaar is de maximale aftrekbaarheid beperkt tot 75%. In 2026 is het nog 50%, in 2027 nog 25% en in 2028 is er geen aftrek meer mogelijk.
💡Meer info over de afnemende aftrekbaarheid vind je hier.
100% Aftrekbare parkeerkosten
Als je een speciale parkeerplaats voor leveranciers en klanten reserveert, kun je deze wel voor 100% aftrekken.
Ook wanneer je een parkeerplaats voor je personeel reserveert, mag je deze parkeerkost voor 100% fiscaal inbrengen, op voorwaarde dat de auto van het personeelslid is. Als je personeelslid een bedrijfswagen heeft, trek je de kost af op basis van de CO2-uitstoot van de auto.
Btw op parkeerkosten
Maar hoe zit het nu precies van de btw op parkeren? Afhankelijk van waar je parkeert, zijn de regels voor btw op parkeerkosten verschillend.
Parkeer je in België op openbaar domein, dan betaal je geen btw over de parkeerkosten omdat de parkeerkost een soort belasting is die wordt geheven door de stad of gemeente waar je parkeert. Een uitzondering hierop is Antwerpen, daar betaal je wel btw op je parkeerticket.
Parkeer je privé, bijvoorbeeld in een ondergrondse garage van een privé-onderneming, betaal je ook 21% over je parkeerticket.
Dus, is de btw op parkeerkosten fiscaal aftrekbaar? Als je op privédomein (vb. in een ondergrondse garage) parkeert en er btw wordt geheven op je parkeerticket, wel.