Software-abonnementen aftrekken
Hoe makkelijk om rechtvaardigenGemiddeld ingebrachte bedrag€ 50-75 per maandFrequentie5x per maand
Softwareabonnementen zijn aftrekbaar als ze rechtstreeks verband houden met je beroepsactiviteit.
Als je een abonnement neemt op een tool die je helpt je professionele activiteit uit te voeren (zoals bijvoorbeeld Accountable), dan is die kost volledig aftrekbaar.
Denk er maar eens over na: CRM’s (wij houden van Efficy, een echte 🇧🇪 kampioen ), facturatie tools, creatieve en bewerkingssoftware, de volledige MS Office suite of apps die je werk vergemakkelijken, zoals Dropbox en Evernote, zijn perfecte voorbeelden van aftrekbare softwareabonnementen.
Afhankelijk van je beroep, kun je verschillende soorten software aftrekken: als je actief bent binnen de gaming sector, kun je je abonnementen op gaming platforms aftrekken; als je een kunstenaar bent, kun je je abonnementen op kunstplatforms aftrekken; als je een arts of zorgverlener bent, moet je je abonnementen op planningssoftware, dossierbeheer, enz. aftrekken.
Qua aftrekbaarheid maken betaalmethoden of abonnementsduur (bijvoorbeeld maandelijks of jaarlijks) niet uit. Als je een eeuwigdurende licentie koopt, meestal voor een heel hoog bedrag, moet je de aanschaf van deze software afschrijven (meestal over 3 jaar).
En als de software zowel voor privé- als professionele doeleinden wordt gebruikt?
Absoluut geen probleem. Dan trek je gewoon een deel van het abonnementsgeld af, in lijn met het professionele gebruik van de software.
Een voorbeeld: je gebruikt een softwareprogramma 5 dagen per week voor professionele doeleinden en de resterende 2 dagen per week voor persoonlijk gebruik. Je kunt dan 5/7, of 71% van het totale bedrag, aftrekken van je belastingen.
Hoe zit het met btw?
De btw-regels zijn precies hetzelfde: als je de software alleen gebruikt voor je zelfstandige beroepsactiviteit, krijg je 100% van de btw terug. Als het gebruik gemengd is, recupereer je de btw in verhouding tot je professionele gebruik.
Dat is alles.